
Füge - nálunk is
megterem
Egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Gyakran esik szó róla az
Ószövetségben, amely a gabona, az olajbogyó és a szőlő mellett az "ígéret
földjének" legfőbb kincsei közé sorolja.
Története
Később, a római történelemben fordul gyakran elő; Romulus és
Remus, Róma későbbi két városalapítója egy fügefa árnyékában szopta a
farkasanya tejét. A szárított füge a római légiók katonáinak fontos
útielemózsiája, mert kis helyen elfér, tápláló és nem romlik.
A füge eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők
óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is, ahol olcsó néptáplálék, aszalják, és bort is készítenek belőle.
Fő termőhelyei jelenleg Franciaországban, Spanyolországban,
Törökországban, Kaliforniában vannak. Dél-Bulgáriában és Jugoszlávia melegebb
tájain koronás fákból álló ültetvényeket létesítenek belőle, sőt adott
körülmények között el is vadul.
Hazai meghonosodásának időpontját a különböző szerzők eltérően
ítélik meg. Nagyon valószínű, hogy a 14. században, az Anjouk uralkodása
idején, az olasz kapcsolatok révén kerültek el hozzánk, de az is lehetséges,
hogy ekkor csak a fügegyümölcsöt hozták el a kereskedők, de a termelésével még
nem foglalkoztak. Más vélemények szerint, amikor a szeszes italoktól eltiltott
törökök kivágták a hegy-oldali szőlőket, a területet fügebokrokkal népesítették
be.
Dr. Jeszenszky Árpád, a füge életmódjának legkiválóbb hazai
ismerője erről a következőket írja: "Hazánkban a legöregebb fügebokrokat a
Gellérthegy déli lejtőjén, a szálloda felett, közel a Szabadság-szoborhoz
találhatjuk.
-15 °C-nál
nagyobb hidegben ágai a földig lefagynak, de aztán mintha semmi sem történt
volna, újra kihajtanak, elpusztíthatatlanok. Sajnos, egy lefagyás után csak
három év múlva teremnek, feltéve, hogy újabb fagy nem éri őket. Különben
gyümölcseiket senki sem élvezheti, mert a járókelők éretlenül
leszaggatják."
Szerte az országban, sokfelé termelik: Buda-vidék, Szentendre,
Tihany, Badacsony, Pécs, Esztergom, de még Szabolcs megye is otthont adott
ennek az édes jövevénynek.
Hűvösebb klímájú vidékeken is előfordul. Sussexben Sir Thomas
Becket, II. Henrik angol király kancellárja már a 12. században ültetett
fügebokrokat. A Bodeni-tóban levő Mainau szigetén Esterházy Miklós (a sziget
akkori gazdája) 1827-ben hat fügebokrot ültetett, és ezek még ma is teremnek.
A fügenövény egyébként népes családból származik. Közeli rokona az
eperfának, a szobai fikusznak és a gumifának is. Neve is a Ficus-ból ered, akárcsak
az angol 'fig' és a német 'Feige'.
TermesztéseA füge 3-4 m
magas bokrot nevel, amelynek arasznyi zömök törzse és szétterülő, laza koronája
van. Levelei nagyok, öblösek (ezért látszottak alkalmasnak az
"illetlen" testrészek elfödésére). Virága különös, ún.
serlegvirágzat, ami leginkább egy diónyi bimbóhoz hasonló. Ez meghúsosodik, és
5-8 cm
átmérőjű, zöld, barnás vagy lila, belül pirosas gyümölccsé érik.
Féltrópusi növény, amelyet - ennek megfelelően - meleg,
napsütötte, szélvédett helyre, délre néző falak elé kell ültetni.
A talajban nem válogat, hiszen Afrika nyugati partjain még a homok
megkötésére is használják. Megnő a sziklás, száraz talajokon is. Nálunk azonban
- mint vendégnövénynek - mégis kedvezni kell neki, mert meghálálja a jó földet,
a trágyát és a gyomtalanítást. Tartós szárazságban öntözni is kell, mert
különben gyümölcsei aprók maradnak, sőt lerúgja Őket.
Kétéves, gyökeres növényeket ültessünk, mert ezek erednek meg a
legbiztosabban. Az őszi ültetésű csemetéket alaposan öntözzük be és kupacoljuk
fel földdel. Házilagos szaporítása is igen egyszerű: porbujtással minden
lehúzott vesszejéből gyökeres növény lesz. Tömegesebben fásdugványozással is
szokták szaporítani.
A kiültetett csemetét az első évben hagyjuk szabadon növekedni. A
második év tavaszán a vesszőket a föld színéig visszavágjuk, és a fejlődő 5-6
hajtásból alakítjuk ki a részarányos bokrot, illetve a déli falhoz simuló
sövényt. Az egészséges fügebokor a későbbi években sok új hajtást nevel. Ha
ezek sűrűn állnak, akkor megritkítjuk őket, és a száraz ágakat tőből
kimetsszük. Ha a vesszők visszafagynak, akkor a száraz részeket lombfakadás
után vágjuk le.
A fügebokor a telepítés utáni 3-4. évben kezd el teremni. Az éves
vesszőkön a rügyek későn, május közepén fakadnak ki, és ekkor már rajtuk vannak
a kis fügék ("fügét mutatnak"). Többek között ezért se szabad a
fügebokrot visszametszeni, mert akkor a termést metsszük le! Az áttelelt kis
fügék augusztusra érnek be. A nyár folyamán azonban az új hajtás
levélhónaljában is fokozatosan megjelennek a gyümölcskezdemények, amelyek
októberig - ha hosszú és meleg az ősz - ugyancsak beérnek. 1983-ban például
mind az első, mind a második termés bőséges volt. A be nem érett második termés
a tél folyamán a hajtásokról lehull.
A mi fügebokraink kivétel nélkül adriai típusúak; ezek
megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöket érlelnek. A gyümölcsök
aszalásra nem alkalmasak.
A déli országokból hozzánk kerülő, koszorúba fűzött, préselt füge
a szmirnai típusú bokrokról származik. Ezek virágja megporzásra szorul, és ezt
egy roppant apró rovar, a fügedarázs végzi el. Megtermékenyítés hiányában a
termés éretlenül leesik a bokorról. Nálunk azért nem lehet az egyébként
értékesebb szmirnai fügét termeszteni, mert a fügedarázs nem viseli el a mi
hideg teleinket.
A fügének alig van kártevője és betegsége, tehát rendszeres
növényvédelemre nem szorul.
Annál inkább kell ügyelni arra, hogy a termést viselő vesszők el
ne fagyjanak, mert bizony a növény minden része fagyérzékeny, és -15 °C-nál
hidegebb idő esetén a takaratlan fügebokrok súlyos fagykárokat szenvednek.
Ezért lombhullás után a fiatal bokrokat vegyük körül
kukoricaszárral, náddal, szalmával, és az ágak közét töltsük meg falombbal. Az
idősebb, terjedelmes bokroknál ez nagy nehézséget jelent, de nem is annyira
szükséges. Tavasszal, a fagyok elmúltával a "télikabátot" vegyék le a
bokorról.
Gyógyhatása:
Nemcsak kellemes gyümölcs, de rendkívül
elősegíti az emésztést. Hűsít,
és jó hatással van a légzőszervekre, a gyulladásos emésztő szervekre, valamint
csökkenti a vérzékenységet. Nagymennyiségű
B vitaminja jótékonyan hat az emésztésre és az idegekre.
Meghűlésre:
Csillapítja a légzőszervekre ható ingereket meghűlés
esetén, valamint gyógyítja a gyulladásos
megbetegedéseket.
Elősegíti az emésztést:
A füge igencsak rostos gyümölcs.
Apró magjai lehetővé teszik a bél számára a könnyű továbbjutást a kifejtett
féregszerű mozgás következtében. Ez azonban
kevés lenne az emésztés serkentéséhez. A táplálék jobb felszívódását a B vitaminok
tartalmának köszönheti.
Székrekedés:
Rosttartalma elősegíti a féregszerű mozgást, így székrekedés
esetén is kitűnő hasznát vesszük a fügének. Különösen
az egyhangú táplálkozás következtében lelassuló bélműködésre van ösztönző hatással.
Amint ugyanis a gyomorba kerül a massza, olyan hatást vált ki, ami serkenti
a gyomor működését. A lendületet kapott gyomor hat a májra, és az
epére, valamint az egész emésztő rendszerre.
Szív és máj:
A szív egyenletesebb működésére a füge
azért van jó hatással, mert rendkívül sok
káliumot tartalmaz. Szabályozódik a szívverés, valamint
csökken a vérnyomás.
A máj működésre is serkentőleg hat a füge
kálium tartalma, különösen akkor ha a téli egyhangú táplálkozás folytán nem
jut elég ásványhoz a szervezet. A kálium hozzájárul a vér savtalanításához,
így az egész szervezet felélénkülhet a füge
fogyasztása következtében.
Idegnyugtató:
A füge ásványtartalma nemcsak a szívre,
de az idegekre is nyugtatólag hat, amihez
a szív és az idegrendszer kalciumtartalma is hozzásegít. Serkenti
az anyagcserét és a sejtek ellátását.
Gyomorégés:
A gyomorégésre inkább fügelét használjunk. Az elgyötört gyomor
munkáját a füge fehérje és szénhidrát összetétele serkenti, s
ugyanezt a hatást váltja ki a vékonybélben is. Magnézium tartalma elősegíti
a szénhidrát és a fehérje emésztését.
Prosztatapanaszok:
Cink tartalmának köszönhető, hogy a füge pozitívan befolyásolja
az ivarmirigy és a szaporodó szervek működését. Emeli
a spermák számát és gyógyítólag hat a prosztata panaszokra is. A
gyulladás gyógyítása az A vitaminnal együtt történik.
Elkészítési mód:
Ha rendelkezésünkre áll a friss füge, legjobb ha azt fogyasztjuk.
Ha gyümölcsléként fogyasztjuk pépesíthetjük lemezvágóval, jellegzetes
gyümölcsöt válasszunk mellé, amelynek a füge emeli
a cukortartalmát.
A szárított gyümölcsöt, ha nem kúraszerűen fogyasztjuk, szintén használhatjuk
édesítőnek. Pépesítve azonban akár tejjel, akár más gyümölcslével bármikor
kitűnő, és ne feledjük, milyen lökést
adhat a májunknak, szívünknek sav-lúg kiegyenlítő munkájával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése